Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 22 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mastné kyseliny se stredne dlhým reťazcom v športovej výžive
Styková, Veronika
Abstrakt První část této práce "Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem ve sportovní výživě" je zaměřena na literární rešerši témat týkajících se racionální výživy a její historie, významu tuků ve výživě a podrobnějšího přehledu tuků ve sportovní výživě. Dále charakterizuje vliv mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem (MCT) na lidský organismus a na výkon ve sportu. V praktické části je navržena vhodná metodika stanovení mastných kyselin a analýza dostupných doplňků stravy s obsahem MCT pomocí plynové chromatografie. Na základě výsledků měření byl vyhodnocen profil mastných kyselin ve vzorcích, provedeno statistické vyhodnocení a výsledky měření byly porovnány s nutričními tvrzeními výrobků uvedenými na obalech. Součástí práce byl také dotazník, který byl určen pro širokou veřejnost s cílem zjistit znalost doplňků stravy a oblíbenost doplňků stravy s obsahem MCT. Cílem této práce bylo poskytnout co nejkomplexnější přehled o mastných kyselinách se středně dlouhým řetězcem a jejich vlivu ve sportovní výživě s využitím různých informačních zdrojů a zjistit, zda respondenti mají na základě dotazníku povědomí o MCT, případně provést analýzu mastných kyselin ve výrobcích obsahujících MCT.
Návrh alternativní výživové pyramidy podle stravovacího poměru Primal pro učební obor Kuchař
Slezáček, Václav
V bakalářské práci je zpracováno téma Návrh alternativní výživové pyramidy pod-le stravovacího směru Primal pro učební obor Kuchař. Cílem teoretické části je vymezení základních pojmů: lidské stravování, racio-nální výživa, alternativní stravování a dieta. Rovněž je zahrnutý i stručný vhled do problematiky výživové pyramidy, výživových doporučení a rozdělení nutrientů, jež jsou součástí stravovací směrnice CINDI (integrated noncommunicable disease intervention). Závěrem jsou uvedeny didaktické zásady, jež jsou dány do kontextu s výživovou směrnicí. Cílem praktické části je analýza výživových doporučení CINDI a jejich kompa-race s výživovým stylem Primal. Komparace vychází z odborné literatury a cizoja-zyčných studií zabývající se alternativním stravováním. Na jejich základě je navr-žena nový výživová pyramida společně s metodickým popisem a manuálem. V závěru je uveden návrh konkrétní vyučovací hodiny, který se zabývá problema-tikou alternativní výživy
Postoje středoškolské mládeže ke zdravé výživě
Řeháková, Jarmila ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Tato práce se zabývá tématem postoje středoškolské mládeže ke zdravé výživě. V teoretické části jsou zmapovány pojmy vývojová období převážně adolescence, vývoj osobnosti a identifikace s vrstevnickou skupinou, volnočasové aktivity a fyziologie výživy, způsoby stravování, diferencované stravování, zdravá výživa i zdravý životní styl. Praktická část, která byla realizována metodou dotazníkového šetření, se snaží prokázat či vyvrátit existenci vzájemného vztahu mezi studovaným oborem a preferencí zdravé výživy a zdravého životního stylu mládeže. Zabývá se otázkou, jestli existuje prokazatelný vztah v dosažených vědomostech v problematice zdravé výživy a zdravého životního stylu a studovaným oborem. Hlavním zjištěním jsou odhaleny neuspokojivé znalosti v otázkách zdravé výživy a zdravého životního stylu. Rodina bohužel nevěnuje dostatečnou pozornost zdravé výživě a mládež příliš nedbá na pravidelnost ve stravě. Žáci velmi často nesnídají a oběd nahrazují nejčastěji nevhodně složenou studenou svačinou, kterou si převážně kupují ve školních kantýnách. Ovoce, zeleninu a mléčné výrobky konzumuje středoškolská mládež v malém množství a nepravidelně. Jen zcela výjimečně dochází žáci do školní jídelny na teplý a energeticky i biologicky vyvážený oběd. Pitný režim je u podstatné většiny respondentů...
Doplňky stravy pro sportovce
Bartl, Martin
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku racionální výživy, výživy sportovců a doplňků stravy pro sportovce. V první kapitole se věnuji základům a principům racionální výživy, společně se základními složkami potravy, kde popisuji jejich složení, účinky a rozdělení. V druhé kapitole se zaměřuji na energetický metabolismus organismu, kde na výživu dívám z energetického hlediska. Třetí kapitola obsahuje specifika příjmu základních živin ve sportovní výživě. Zde analyzuji rozdíly racionální a sportovní výživy. Poslední kapitola se týká vybraných doplňků stravy pro sportovce. Zaměřuji se na hlavní účinky, cílové skupiny uživatelů, vhodné dávkování a složení doplňků stravy.
Informovanost adolescentů o zásadách racionální výživy
BÜRGEROVÁ, Kateřina
Adolescence neboli dospívání je období mezi pubertou a ranou dospělostí. Toto období je velmi problematické, jelikož se zde ve zvýšené míře vyskytuje rizikové chování. Rizikové chování mimo jiné zahrnuje nesprávnou výživu nebo poruchy příjmu potravy. Nesprávná výživa u adolescentů však může mít velmi nepříznivý vliv na jejich zdraví. K tomu, aby se správně stravovali, však potřebují mít dostatek znalostí o racionální výživě. Cílem této práce je zjistit informovanost adolescentů o zásadách racionální výživy. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce je popsán současný stav poznání problematiky období adolescence a racionální výživy. Pro praktickou část byla zvolena kvalitativní metoda výzkumného šetření. Byly zde stanoveny tyto čtyři výzkumné otázky: VO 1: Jaké povědomí mají adolescenti o zásadách racionální výživy? VO 2: Kde adolescenti nejčastěji čerpají informace o zásadách zdravé výživy? VO 3: Jak se stravování adolescentů shoduje s výživovými doporučeními pro toto období? VO 4: Jaké povědomí mají adolescenti o poruchách příjmu potravy? Sběr dat byl realizován pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovorů se zúčastnilo 17 adolescentů ve věku od patnácti do osmnácti let z Plzeňského kraje. Byli vybíráni technikou sněhové koule. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že informanti mají znalosti o zásadách racionální výživy poměrně dobré, i když pojem racionální výživa neznají. Bohužel ale pouze dobrá informovanost podle našich výsledků zřejmě nestačí k tomu, aby se dospívající stravovali zcela racionálně. Například co se týče příjmu ovoce a zeleniny se jejich tvrzení shodovalo se zásadami racionální výživy, ale konzumují ji méně, než se pro jejich věk doporučuje.
Stravovací návyky středoškolské mládeže
ŠEBESTOVÁ, Linda
Tématem bakalářské práce jsou "Stravovací návyky středoškolské mládeže. Teoretická práce je zaměřena na obecné poznatky z oblasti stravování, rozbor zdravé výživy v kontrastu s nezdravým stravováním a současně dostupná preventivní opatření zaměřená na výživu a stravování. Na teoretickou část navazuje kvantitativní výzkumné šetření. Výzkum byl proveden formou dotazníků. Cílem bakalářské práce je zjistit stravovací návyky žáků na středních školách a navrhnout vhodné preventivní opatření.
Potravinářské využití konopného semene a jeho význam v racionální výživě člověka
OSINKOVÁ, Radka
Konopí seté (Cannabis sativaL.) patřilo již od pradávna k plodinám s širokým využitím v nejrůznějších odvětvích,od lékařství, textilního průmyslu a papírenství až po výrobu provazů či tětiv do luků. Díky své adaptabilitě a širokým možnostemuplatnění se konopí postupně rozšířilodo celého světa. Konopné semeno bylo v minulosti běžnou součástí jídelníčku především chudších lidí. Tato práce řeší potenciál využití konopného semene v potravinářství jako prevence nejrůznějších typů onemocnění,a to od zánětů či kožních problémů až po civilizační choroby, jako jsou kardiovaskulární či nádorová onemocnění. K hlavním tělu prospěšným látkám v těchto jednosemenných nažkách patří v závislosti na podmínkách pěstování a rozmanitosti odrůd přibližně 25 % bílkovin,28 % sacharidů, 6 % popelovin a 35 % vysoce kvalitního oleje. Významný je také obsah vitaminů E, C, B1, B2, B3 a B6, minerálních látek, především fosforu, draslíku, hořčíku, síry, vápníku, železa a zinku,či proteinů globulinu edestinu (65 %) a albuminu (33%), jež obsahují nutričně významné množství všech esenciálních aminokyselin nezbytných pro lidské zdraví. Konopná semena mají jeden z nejkvalitnějších rostlinných olejů,který obsahuje 80 % polynenasycených mastných kyselin a pouze kolem 10% nasycených mastných kyselin. Ideální poměr 3:1 pro lidský organismus představují v konopném semeni obsažené esenciální mastné kyseliny n-6 a n-3,gama-linolová(50-70%) a alfa-linolenová (15-25%)zvyšující jeho nutriční hodnotu. Semena jsou také dobrým zdrojem n-6 polynenasycené mastné kyseliny linolenové (1-6%), jež může být nápomocná při roztroušené skleróze či syndromu ADHD. Sortiment výrobků z konopného semene je neustále rozšiřován, příkladem mohou být oleje, mouky, müsli tyčinky, čokolády, těstoviny či konopný nápoj.
Sledování výživové frekvence u dětí obézních a dětí s fyziologickou hmotností
SMÉKALOVÁ, Dita
Výživa hraje důležitou roli ve správném vývoji dítěte. Strava, která je dostatečně pestrá a odpovídá biologickým potřebám dítěte, zajišťuje zpravidla zdravý růst a optimální tělesný i duševní vývoj. Počet obézních dětí však v současné době narůstá, přičemž věková hranice vzniku obezity stále klesá. Dětská obezita je ve valné většině spojována především s nevhodnými stravovacími zvyklostmi a nedostatkem pohybu. Hlavním cílem bakalářské práce s názvem "Sledování výživové frekvence u dětí obézních a u dětí s fyziologickou hmotností" bylo zmapovat výživové frekvence u dětí obézních a u dětí s fyziologickou hmotností. Práce je složena ze dvou částí teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá charakteristikou dítěte školního věku a poskytuje přehled o současných poznatcích týkajících se výživy dětí školního věku. Zaměřuje se jak na základní složky výživy dítěte, tak i na obecné zásady a doporučení. Následně pak podává základní přehled informací o dětské obezitě. Praktická část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu, pro jehož účely byl vytvořen frekvenční dotazník pro záznam výživové frekvence dětí. Výzkumný soubor je tvořen 20 dětmi rozdělenými do dvou skupin, skupinu dětí s přiměřenou hmotností a skupinu obézních dětí, na základě analýzy jejich BMI dle percentilových grafů. Dle výsledků práce se po vzájemném srovnání obou skupin jeví jako hlavní problém především nepravidelnost ve stravování obézních dětí. Mezi neméně závažné poznatky se též řadí nedostatek pohybu obézní skupiny dětí, preference pasivního trávení volného času a častá návštěva podniků nabízejících rychlé občerstvení společně s tendencí konzumovat sladké nápoje pro děti nevhodné.
Hodnocení kvality výživy vyznavačů vybraných způsobů alternativního stravování důraz na vegetariánství dospělá populace
HAVLÍKOVÁ, Lucie
Předmětem této bakalářské práce je zhodnocení kvality výživy dospělých zástupců vyznávajících vybrané alternativní způsoby stravování, konkrétně vegetariánství. Výzkum je prováděn formou dotazníkového šetření a prospektivních záznamů stravy. Práce je tvořena z několik částí, přičemž první z nich popisuje teoretická východiska alternativních způsobů stravování. Další část stanovuje cíle práce a výzkumné otázky a spolu s metodikou definují parametry výzkumu. Stěžejní kapitolou jsou výsledky, kde jsou detailně rozebrány záznamy stravy a odpovědi z dotazníkového šetření jednotlivých respondentů. Následující diskuze porovnává zjištěné výsledky s odbornou literaturou a dalšími zdroji. Na závěr jsou v poslední části práce shrnuty nejpodstatnější poznatky zodpovídající stanovené výzkumné otázky a cíle.
Racionalní výživa zdravotníků při práci ve směnném provozu
Hillová, Dagmar ; Nováková, Alena (vedoucí práce) ; Marková, Eva (oponent)
HILLOVÁ, Dagmar: Racionální výživa zdravotníků při práci ve směnném provozu. [Bakalářská práce]. Univerzita Karlova v Praze. 1 lékařská fakulta; Nutriční terapeut. Vedoucí práce: Mgr. Alena Nováková. Praha, 2017, 46s. Bakalářská práce pojednává o racionálním stravování zdravotníků, kteří pracují ve směnném provozu. V teoretické části jsou popsané zásady racionální výživy s ohledem na střídající se denní a noční služby, vliv nesprávných stravovacích návyků na pracovní výkon a na zdraví jedince. Práce je zaměřená nejenom na výživu, ale také na aspekty, které s výživou úzce souvisí, jako kouření a pravidelná fyzická aktivita. Cílem práce bylo zjistit nedostatky ve stravovacích návycích a následně navrhnout možné efektivní řešení pro praxi, s ohledem na finanční možnosti zdravotnických zařízení. Zvolený problém byl řešen kvantitativným výzkumem s využitím dotazovací metody. Dotazník se přímo dotýkal jednotlivých aspektů racionální výživy, kouření, sportovní aktivity a také vlastního postojů ke zdraví a výživě. Zjištěná data byla následně graficky a numericky zpracována do grafů a bylo provedeno porovnání na základě věku respondentů a státu, ve kterém působí (Slovenská nebo Česká republika). V práci byla navrhnuta možná řešení z hlediska prostoru a času určeného ke stravování, vzdělávaní personálu v...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 22 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.